بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع: دانشگاه و انتخاب رشته * تاریخ: 95/4/19
سلام دوست عزیز، خوب هستید؟
همونطور که قول داده بودم، میخواستم درباره دانشگاه و انتخاب رشته براتون بنویسم. و شما رو به مطالبی که یاد گرفتم ارجاع بدم. امیدوارم مفید باشه.
خب، به نظر من درباره رفتن به دانشگاه و اصولا هر تصمیمی، انسان باید با خودش تنها بشه و تفکر کنه، که من از رفتن به دانشگاه چه هدفی دارم، این زندگی خودمه، و من میخوام حتی هر قدمی که برمیدارم در راستای هدفم باشه.
من به عنوان کسی که چهار سال رو در دانشگاه گذرونده تجربیاتم رو اینجا مینویسم، به خودم میگم: ای کاش کسی زودتر به ما گفته بود.
اگر من میدونستم که در چه زمینه هایی علاقه دارم، و علاوه بر این رشته های دانشگاهی، هنرستانی، گزینه های پیش رو و اهداف ام را بدرستی شناخته بودم، شاید الان به جای فارغ التحصیل رشته مکانیک ماشین های کشاورزی به رشته طراحی گرافیک یا کار در زمینه برنامه نویسی کامپیوتر میپرداختم.
اما درباره اهداف:
انسان ها نیازمند یک هدف اصلی و ابزارهایی برای رسیدن به این هدف هستند، در قرآن به این هدف اصلی که به زندگی فرد معنا میدهد و خود و تمام نیروهایش را برای رسیدن به این هدف خرج میکند سؤل میگویند، ابزارهای رسیدن به این هدف را امنیه میگویند. برای مثالفردی سؤل خود را رضایت خدا و خدمت به آقا امام زمان و شیعیان آن حضرت قرار میدهد، این فرد در این راستا امنیه هایش را یادگیری چند زبان خارجه، دریافت مدرک روانشناسی بالینی و حافظ قرآن شدن قرار میدهد، میگوید با این ابزارها میخواهم اصول روانشناسی را در تایید آیات قرآن هم برای معلومات خودم و اطرافیانم و هم به زبان های مختلف در سایتی که بعدها تاسیس میکنم بیان کنم.
انسان هر رشته ای را میخواهد بخواند، میتواند آن را هدفمند و الهی کند. چه این رشته مکانیک و عمران باشد و چه کشاورزی و باغبانی و چه مطالعه دروس انسانی باشد. این فرد هیچگاه از هدف اش خسته نمیشود، زیرا آن ها را براساس علایق خود چیده ست، و در این راه از افراد آگاه مشورت گرفته ست.
انسان مجاز ست درباره رشته ی دانشگاهی به فکر بازار کار باشد، نیاز جامعه را تشخیص دهد، بررسی کند، در ادامه تلاش کند، اما نباید فراموش کند که روزی دهنده خداست.
تجربه 1: اساتید دانشگاه به ما میگفتند: ما فرصت نمیکنیم تمام جزییات یک درس را به شما تدریس کنیم، بلکه راه را به شما نشان میدهیم و شما باید خودتان ادامه راه را با مطالعه، تلاش و راهنمایی خواستن از ما طی کنید. من هدف مناسبی در دوران دانشگاه نداشتم پس انگیزه ای هم برای مطالعه وجود نداشت، فقط جزوه مینوشتیم و روز ها را یکی پس از دیگری میگذراندیم تا به زمان امتحان میرسیدیم و در دقیقه نود به فکر پاس کردن واحد ها به هر طریق ممکن میافتادیم.
تجربه 2: در رشته های فنی دانشگاه، آنطور که من فهمیده ام، نسبت دروس تئوری بسیار بیشتر از دروس عملی ست، نمیگویم دروس تئوری باید حذف شوند، اما در رشته های فنی فرد باید با تجربه، تکرار و آزمایش عملی بر دانسته هایش بیافزاید. این درحالی ست که اولا فرد اصلا به رشته اش علاقه ای ندارد، ثانیا دانشجو را به انباری از معلومات تبدیل میکنند، ثالثا دانشجو نه هدفی داشته و نه در مواردی آینده ای از رشته اش میبیند. این میشود که پیشرفتی در کارش بوجود نمی آید. به نظر میرسد دانشگاه های ما تحت نظر هستند. این صوت را مطالعه کنید.
تجربه 3: با تمام این موارد فردی که وارد دانشگاه میشود، با سختی های متعددی روبرو میشود، از جمله: تغذیه، خوابگاه، دوری از خانواده، دلسردی و ... و در این سختی هاست که فرد پخته میشود و تجربه های فراوانی را خواهد آموخت. دوستان خوبی پیدا خواهد کرد که حتی بعد از دانشگاه هم از احوال آنها باخبر خواهد شد. می آموزد که چگونه با استاد خود، با همکلاسی پسر خود (تا آنجا که ادب اجازه میدهد) و چگونه با دوستان خود و چگونه با افراد عادی که میبیند ارتباط برقرار کند.
توصیه میکنم حتما متن دانشگاه در ایران و دکترا نمیخوانم را مطالعه کنید. روزنوشته های آقای محمدرضا شعبان علی برای من خیلی مفید بوده ست. امیدوارم شما هم مطالب ایشان را مطالعه کنید.
درباره انتخاب رشته و باید ها و نباید های آن میتوانید به این صوت مراجعه کنید.
یک سایت تفریحی هم برای شما در نظر گرفته ام. به این سایت مراجعه کنید.
کلام آخر:
اگر میخواهی بدانی از کجا باید شروع کنی، باید سوالت مشخص باشد، آنوقت درباره آن فکر میکنی، از افراد آگاه (مثلا مشاور مدرسه) سوالت را در میان میگذاری، و مطمئن باش که به پاسخ خواهی رسید. آنگاه به خدا توکل کن و با تمام تلاش راهت را ادامه بده.
شخصی میگفت: برای رسیدن به هر هدفی باید هزینه ای متناسب به آن را پرداخت کنی، نه هزینه ی اشتباهی که خودت میخواهی. برای مثال به نظر من شخصی میخواهد در زمینه مکانیک به عنوان تعمیرکار قطعات ماشین وارد بازار کار شود، اگر تمام هزینه ای که این فرد بخواهد پرداخت کند فقط درس خواندن در دانشگاه باشد به جایی نخواهد رسید، اما اگر علاوه بر مطالعه تصمیم بگیرد در شرایط نامناسب در کارگاه ها مختلف شاگردی کند، تا فوت و فن کار را بیاموزد، دیر یا زود به نتیجه دلخواه خواهد رسید. در این موضوع به متن سکه های تقلبی مراجعه کنید.
با تشکر از صبر و حوصله شما.
موفق، پیروز و شاد باشید.